Kültürel Miras

Şehrin İçindeki Hazineler

Sinop Kotra Maketleri

Kotra, tek bir direği olan, hafif yapılı ve hem gezinti hem de spor amaçlı kullanılan deniz teknelerine verilen ad olarak bilinir. Geçmişte Sinop Cezaevinde ceza çeken mahkumların zaman geçirme sebebiyle ilk olarak yapmaya başladığı, 50 yıldan fazla bir süredir Sinop halkı tarafından devam ettirilen, bölgenin sembolü haline gelen bu sanat eserleri coğrafi işaret belgesi ile tescillenmiştir. Bu güzel sanat eserlerini Sinop sokaklarında, caddelerinde gezerken görebilirsiniz. 

Boyabat Çemberi

Geçmişte ninelerimizin günlük hayatında baş örtüsü olarak kullandığı, Sinop’un patentli kültür mirası, Boyabat Çemberi, artık günümüzde süs örtüsü olarak yada hatıra olarak kullanılmaktadır. Boyabat, Durağan ve Saradüzü gibi Sinop’un iç kesimlerinde ortaya çıkmış bir gelenektir. Çember kenarları bordo şeritlerle çevrili, ortası renkli ipler ile oluşturulan motiflerle kaplı bir dokumadır. Günümüzde dokuması azda olsa devam etmektedir. Düzen adı verilen tezgahlarda dokunan çember gibi mahrama (uzun mendil), peşkir (havlu) gibi farklı ürünlerde yapılmıştır.

Gerze Hacıkadı Tavuğu

Türkiye’de iki tescilli tavuk türünden biri olan Gerze tavuğu kökeni tüm tavukların atası Kırmızı Orman Tavuğu’na dayanmaktadır. Bir zamanlar Osmanlı saray mutfağının vazgeçilmesi iken son yıllarda nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya kalmış. Simsiyah ve parlak tüylü, beyaz kulak lobları en dikakt çeken özellikleridir. Yapılan çalışmalar sonucu nesli koruma altına alınmıştır.