Biliyor Muydun?
Enteresan Bilgiler
Aldırma Gönül
Dillere plesenk olmuş bu eser etrafının karadenizin mavi sularıyla çevrili, yüksek duvar ve kuleriyle kapatıldığı Sinop cezaevinde Sabahattin Ali tarafından kaleme alınmıştır. “Aldırma Gönül” şiirinin hikayesi, Sabahattin Ali’nin cezaevine girmesiyle şekillenmiştir. Bu dönemde Sinop cezaevindeki yaşadığı zorluklar eserin yazılmasında ilham kaynağı olmuştur. Zamanla bu eser yayılarak bestelenmiştir. Edip Akbayram Müzeyyen Senar, Müslüm Gürses ve Kamuran Akkor ve birçok sanatçı repartuvarlarında esere yer vermiştir. Eserde geçen mısralardan Sinop cezaevinde yazıldığının bir göstergesidir.
Dışarda deli dalgalar gelir duvarları yalar, Seni bu sesler oyalar. Aldırma gönül aldırma..
Burada karadenizin hırçın dalgaları Sinop cezaevinin duvarlarına çarpmasından dolayı çıkardığı seslerden esinlenerek yazılmıştır.
Sabahattin Ali bir yazısında Sinop cezaevini şöyle kaleme almıştır:
“Bir mahpusu dünya ile hiç alakası olmayan bir zindana kapamak ona en büyük iyiliği yapmaktır. Onu en çok yere vuran şey, hürriyetin elle tutulacak kadar yakınında bulunmak, aynı zamanda ondan ne kadar uzak olduğunu bilmektir. On adım ötede en büyük hürriyetlere götüren denizi dinlemek ve sonra aradaki kalın kale duvarlarına gözleri dikerek bakmaya, denizi yalnız muhayyilede görmeye mecbur kalmak az azap mıdır?…”
Türkiye'nin Fiyortları
Berrak masmavi suları göz alıcı tabiatıyla Sinop’un eşsiz turizm bölgelerinden biri olan Hamsilos, Karadeniz’in tamamen buz tuttuğu dönemlerde buzulların erimesiyle oluşmuştur. Türkiye’nin tek fiyort özelliğindeki koyu olan bu yer tarihte bir çok gemi için saklanma alanı olmuştur. Bu özel yapısından dolayı 1991 yılında sit alanı ilan edilerek koruma altına alınmıştır.
Jeolojik ve coğrafi bir terim olan, “Fiyord” buzulların oluşturduğu vadilerin, deniz suyu ile dolmasıyla oluşan, dik yar ve kayalıkların arasındaki, çok dar deniz koycuklarına verilen bir isimdir.
Hamsilos koyunda deniz kıvrıla kıvrıla kara içlerine doğru ilerlemiştir. Oksijen yoğunluğu açısından bakıldığında ülke genelinde birinci sırada değerlendirilmektedir. Aynı zamanda yeşilin ve mavinin birbirine dolandığı bu yerde halk arasında hamsaroz olarak da adlandırılan Hamsilos Koyu ve Akliman Koyu olarak iki doğal koyu mevcuttur.
Biyo-çeşitlilik olarak çok zengin ormanlarla kaplanmıştır. yabani karanfil, kastamonu soğanı, deve dikeni, teke sakalı, sütleğen, sinop çiğdemi gibi 6 endemik ve bir çok tehlike kategorisi sınıfı içerisinde değerlendirilen korunmaya değer bitki türü bulunmaktadır. Dünyada tek örneği, Norveç ve Sinop şehrinde bulunuyor. Sinopta kuşbakışı olarak bakıldığında fil kafasına benzemektedir.
Sinop merkeze 11 km uzaklıkta olan bu doğa harikası Turizimcilerin en çok ziyaret ettikleri yerlerin başında gelmektedir.