Boyabat Kalesi
Geçmişin İzleri:
Boyabat Kalesi, Türkiye’nin Karadeniz Bölgesi’nde, Sinop iline bağlı Boyabat ilçesinde konumlanmış tarihi bir kale olarak bilinir. Bu kale, Ortaçağ dönemine tarihlenen ve birçok medeniyetin izlerini taşıyan zengin bir tarihle öne çıkar. İlk olarak Pontus Krallığı tarafından M.Ö. 4. yüzyılda inşa edilen Boyabat Kalesi, zaman içinde Roma, Bizans ve Selçuklu İmparatorlukları tarafından kullanılmış ve çeşitli dönemlerde yapılan tamiratlarla bugünlere ulaşmıştır. Bu kalenin surları, savaşlara tanıklık etmiş ve stratejik konumu nedeniyle birçok askeri olaya ev sahipliği yapmıştır. Tarihsel önemini koruyan Boyabat Kalesi, bugün ziyaretçilere açık olup, geçmişin izlerini günümüze taşıyan bir anıt olarak varlığını sürdürmektedir.
Boyabat Kalesi, Gökırmak Vadisi’nde karşılıklı dik iki kayalık tepe üzerine konumlanmıştır. Kale, doğal kayaların yapıya entegre edildiği bir mimari ile inşa edilmiştir. Kale bedenleri arasındaki kuleler, hem dikdörtgen hem de yuvarlak formda olup, içerisinde kulelere ulaşımı merdivenlerler sağlayan gizli geçit vardır. Kaleye olan giriş, büyük yuvarlak kule ile komşu küçük kapıdan güneydoğu köşesinden gerçekleşmektedir. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından en görkemli kaleler arasında ilk 5 te yer almaktadır.
Tarihi yerler gezmeyi seven turistler için büyük ilgi odağı olan Boyabat Kalesi ziyaretçilerine Selçukludan Osmanlıya, Romadan Bizanslılara kadar bir çok iz barındırmaktadır. Sizde Türkiye’deki eşsiz 13 kaleden biri olan Boyabat Kalesini görmek için rotanızı Sinop’a yönlendirebilirsiniz. Size tavsiyemiz ürkütücü olabilir ama kale içi merdivenleride deneyimlemelisiniz.